Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Budyń z mąki ziemniaczanej

30.06.2020 13:50
Budyń z mąki ziemniaczanej

Składniki

4 jaja
8 dag cukru
4 dag mąki ziemniaczanej
4 dag mąki pszennej
6 dag migdałów bez skórek
skórka cytrynowa

Przygotowanie

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać utartą skórkę cytrynową. Gdy żółtka zbieleją, dodać ubitą pianę z białek, przesypać posiekanymi migdałami, mąką ziemniaczaną i pszenną, wymieszać lekko, włożyć do wysmarowanej formy, gotować pod przykryciem 1 1/2 godz. Podać z sosem ponczowym.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.