Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kisiel czekoladowy

30.06.2020 13:52
Kisiel czekoladowy

Składniki

12 dag mąki ziemniaczanej
1 l. mleka
16 dag czekolady
1/2 laski wanilii
12 dag cukru
sos waniliowy jako dodatek

Przygotowanie

Rozmieszać mąkę w 1/8 l. zimnego mleka. Oddzielnie zagotować mleko z wanilią i pokruszoną czekoladą; gdy czekolada całkiem się rozpuści, wyjąć wanilię, wrzące mleko wlewać do rozmieszanej mąki i mieszać prędko, aż uformuje się masa gęsta jak krem. Zestawić z ognia, włożyć do przygotowanej formy, wynieść w zimne miejsce. Gdy zastygnie, przełożyć na półmisek, podać oddzielnie sos waniliowy albo bitą śmietankę lub surowe mleko.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.