12 dag mąki ziemniaczanej 1 l. mleka 16 dag czekolady 1/2 laski wanilii 12 dag cukru sos waniliowy jako dodatek
Przygotowanie
Rozmieszać mąkę w 1/8 l. zimnego mleka. Oddzielnie zagotować mleko z wanilią i pokruszoną czekoladą; gdy czekolada całkiem się rozpuści, wyjąć wanilię, wrzące mleko wlewać do rozmieszanej mąki i mieszać prędko, aż uformuje się masa gęsta jak krem. Zestawić z ognia, włożyć do przygotowanej formy, wynieść w zimne miejsce. Gdy zastygnie, przełożyć na półmisek, podać oddzielnie sos waniliowy albo bitą śmietankę lub surowe mleko.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.