Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kaszka z karmelem

30.06.2020 13:53
Kaszka z karmelem

Składniki

1/8 l. kaszki
1 jajko
1/8 l. mleka
kawałek wanilii
4 dag masła
6 dag cukru
6 dag rodzynków
6 dag cukru
1/8 l. mleka na karmel
sos owocowy jako dodatek

Przygotowanie

Zatartą kaszkę wsypać do wrzącego mleka, dodać masło, cukier, wanilię i przemyte rodzynki i wstawić na 1/2 godz. do piekarnika. Na karmel zrumienić cukier na kolor brunatny, rozprowadzić mlekiem, zmieszać dokładnie z upieczoną kaszką, włożyć do wysmarowanego rondla i piec ponownie, aż się zrumieni. Na półmisku posypać cukrem, podać z sokiem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.