Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Krem kawowy

30.06.2020 13:55
Krem kawowy

Składniki

3 dag kawy ( 1/4 l.)
4 żółtka
1/2 malej laski wanilii
12 dag cukru
1/4 l. śmietanki kremowej
1/4 l. mleka
15 dag żelatyny

Przygotowanie

Ubić żółtka z cukrem. Ugotować mleko z przeciętą wzdłuż wanilią, wlewać mleko do żółtek i ubijać na ogniu. Zaparzyć 3 dag mocnej kawy (powinna być pełna szklanka), włożyć do gorącej kawy wymoczoną żelatynę, gdy się rozpuści, wlać kawę do mleka i żółtek, odstawić do ostygnięcia, zmieszać z ubitą śmietanką kremową, wlać do formy, zastudzić w zimnym miejscu. Podać z ciastkami.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.