Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Rolada z prosięcia

25.07.2020 09:13
Rolada z prosięcia

Prosię sprawione rozpłatać, wyjąć kości, nie naruszając głowy i nóg. Mięso pozostałe przy kościach oskrobać, usiekać drobno, razem z prosięcią wątróbką, a jeżeli za mało tej masy, to przybrać cielęcą wątróbkę, zmięszać w usiekaną. wsypać soli, pieprzu, muszkatołowego kwiatu i wszystko to, dodawszy kawałek masła podsmażyć; następnie ostudzić, dodać wymoczoną w mleku i wyciśniętą bułkę, dwa jaja surowe, wymięszać dobrze, posiekać i tym farszem nałożyć rozłożone na stolnicy prosię, na to może pójść warstwa plasterków szynki pokrajanej z tłustością, dalej warstwa jaj pokrajanych w talarki, na wierzch przyłożyć wszystko farszem, zwinąć prosię i zaszyć. Ułożyć nóżki tak, jakby miało iść na rożen, obłożyć całe plasterkami słoniny, owinąć w czyste płótno, a na ostatku okręcić szpagatem i włożyć w rądel, zalać przygotowanym rosołem z szklanką białego wina, wrzucić soli, parę ziarnek pieprzu, angielskiego ziela, kilka goździków, dodać parę cebul, ząbek czosnku, wiązkę zielonej pietruszki i przez 3 godziny gotować na wolnym ogniu. Po ugotowaniu nie wyjmować aż ostygnie, po czem odrzucić płótno i szpagat i wydać na stół, przystroiwszy galaretą, w której się gotowało. Do tego sos tatarski.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)