Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kwiczoły, bekasy i jemiołuszki

26.07.2020 08:47
Kwiczoły, bekasy i jemiołuszki

Ptaki te nie paproszą się i muszą koniecznie parę dni wisieć z piórami, potem je oskubać, zostawić nóżki, główki i skrzydełka, osolić, obłożyć plasterkami słoniny, włożyć na drewniany rożenek, przywiązać do żelaznego rożna i piec na dobrym ogniu polewając masłem. Na dopieczeniu zdjąć słoninkę i posypać ptaszki tartą bułeczką. Jeśli się pieką na rożnie, to w patelnię gdzie ścieka sos poukładać grzanki, przesmażyć je, a skoro najdą smakiem wydać razem z ptaszkami na półmisku, przekładając plasterkami smażonej słoniny.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)