Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Prosię pieczone

31.07.2020 08:40
Prosię pieczone

Oczyszczone prosię wytrzeć mocno solą z wierzchu i w środku, nadziać i zaszyć, włożyć na rożen, piec z początku na wolnym ogniu, później na mocnym prędko obracając. Piekąc na brytfannie trzeba prosię obłożyć plasterkami słoniny i ciągle polewać tłustością, w końcu oblać kieliszkiem araku, przez co skórka stanie się chrupiąca i krucha. W tym samym celu dobrze jest przed upieczeniem całe prosię wysmarować oliwą. Farsz robi się następnym sposobem: Wątróbkę prosięcią surową usiekać na massę, do tego dodać ćwierć funta ugotowanej słoniny i lekkie z prosięcia ugotowane, usiekać wszystko, zmięszać z wątróbką i przefasować przez durszlak, wbić w to jajka, 2 łyżki sklarowanego masła, kubek tartej bułki, soli, pieprzu, majeranku, wymięszać dobrze i nadziać tem prosię. Niektórzy lubią nadzienie słodkie, wtedy trzeba dodać cukru i drobnych rodzenków.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)