Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Szarlotka z jabłek w kruchem cieście (2)

2.08.2020 08:42
Szarlotka z jabłek w kruchem cieście

Ćwierć funta masła, kwaterkę mąki, łyżkę cukru i 1 jajko zagnieść razem, rozwałkować cienko, wyłożyć tem ciastem spód i boki rądla wysmarowanego masłem i wysypanego bułeczką. Kilkanaście jabłek winkowatych obrać, pokrajać drobno, zmięszać z cukrem i cynamonem, wsypać garść tartej bułki, garść rodzenków sułtańskich, kawałek masła, pół kieliszka wina francuzkiego, wszystko zmięszać, włożyć w rądel wyłożony ciastem, przykryć na wierzchu kawałkiem ciasta i wstawić na godzinę do pieca.

PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski. zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych, Warszawa, 1886