Ugotować zwyczajnym sposobem pół funta ryżu. Gdy wystygnie rozetrzeć z 4 żółtkami, 2 łyżkami cukru, dodając do zapachu trochę wanilii. Białka ubić na pianę, domięszać do ryżu, osobno zrobić marmeladę z 6 dużych jabłek; to jest rozgotować je i przetrzeć przez sito. Następnie wziąść głęboki półmisek wysmarować masłem, włożyć warstwę ryżu, na to warstwę marmelady, do której można przymięszać konfitur z wiśni, położyć znów warstwę ryżu i tak dalej przekładać aż się zapełni półmisek. Z wierzchu posmarować żółtkiem, posypać grubo tłuczonym cukrem i wstawić na 10 minut do gorącego pieca.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)