Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z nadziewanych jabłek

2.08.2020 09:05
Legumina z nadziewanych jabłek

Półtory szklanki mleka, pół funta masła zagotować i parzyć tem półtory szklanki mąki, wszystko dobrze wymięszać i gotować w rądlu, mięszając ciągle, dopóki od rądla odchodzić nie będzie. Jabłka obrać, wydrążyć, nadziać konfiturami lub migdałową massą, formę Wysmarować masłem i jabłka jedno po drugiem w tej formie ułożyć. W wystygłe ciasto wbić 5 żółtek, pianę ubitą z nich lekko przymięszać, ciastem oblepić jabłka i przez godzinę w wolnym piecu piec, po wyjęciu posypać cukrem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)