Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina cytrynowa lub pomarańczowa

2.08.2020 09:06
Legumina cytrynowa lub pomarańczowa

Wziąść cytrynę albo pomarańczę ugotować w wodzie tak, aby słomką przebić można było skórkę, utrzeć na tarce odrzucając pestki, wsypać szklankę cukru i trzeć w donicy, dodając po jednemu 10 żółtek i łyżeczkę małą kartoflanej mąki. Massa ta uciera się przez pół godziny, dopóki nie będzie biała i gęsta jak śmietana, potem dodaje się piana z białek, ostrożnie mięsza łyżką i wylewa na półmisek wysmarowany masłem; gdy zupa jest na stole wstawia się na kwadrans do ciepłego pieca, uważając żeby się nie przepiekła.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)