Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Szarlotka z różnych owoców na półmisku

2.08.2020 09:07
Szarlotka z różnych owoców na półmisku

Na półmisek wysmarowany masłem nakłaść rząd jabłek winnych, w drobne talarki pokrajanych, posypać suto cukrem z cynamonem oraz rodzenkami bez pestek, na to położyć warstwę gruszek lub śliwek obranych z pestek, tak samo posypać cukrem, znów położyć jabłka na przemian z gruszkami, śliwkami i innemi owocami, aż się cały półmisek nie napełni; na wierzch wlać kieliszek francuzkiego wina, przykryć cały półmisek francuzkiem ciastem i wstawić do bardzo gorącego pieca.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)