Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z kwaśnej śmietany (2)

2.08.2020 09:09
Legumina z kwaśnej śmietany

Do dwóch łyżek pięknej pszennej mąki lać po trochu kwartę kwaśnej śmietany, wbić 10 żółtek, gdy się dobrze rozetrze wsypać 4 łyżki cukru, łyżkę cytrynowego soku, otartą cytrynową skórkę, w końcu dodać pianę z ubitych białek, natychmiast wlać w rądel wysmarowany, wysypany bułeczką i wstawić do gorącego pieca. Po upieczeniu zaraz podać, bo opadnie.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)