Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Budyń cytrynowy (2)

2.08.2020 09:11
Budyń cytrynowy

Wbić do rądelka 9 żółtek, włożyć 8 łutów masła, 8 łutów miałkiego cukru, sok z dużej cytryny i gotować wszystko na wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć. Wyłożyć massę, zmięszać z otartą cytrynową skórką i mięszać aż ostygnie, białka ubić na pianę, lekko domięszać, formy wysmarować masłem i wyłożyć na dnie papierem także wysmarowanym masłem, ciasto włożyć do formy i gotować na parze przez półtory godziny. Na półmisku polewa się sokiem szodonowym.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)