Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Naleśniki biszkoptowe

2.08.2020 09:16
Naleśniki biszkoptowe

Dziesięć żółtek ubić do białości ze szklanką cukru, wlać szklankę słodkiej śmietanki, wsypać trochę cytrynowej skórki i pół kwarty pszennej mąki, wyrabiając ciągle na pulchną massę. Ubić pianę z 10 białek, zmięszać ostrożnie z ciastem, wstawić z naczyniem do zimnej wody, aby piana w czasie pieczenia nie opadła i piec następnym sposobem: wlać na patelnię łyżkę sklarowanego masła, skoro będzie gorące wlać pełną łyżkę ciasta, aby całą patelnię przykryło jak na gruby naleśnik i smażyć; gdy się zrumieni z jednej strony, przewrócić na drugą, podsmażyć i włożyć do rądelka wysmarowanego masłem, takiej objętości jak naleśnik i posmarować grubo konfiturami lub marmeladą z owoców. Smażyć tymczasem dalej naleśniki, układając w rądelku jeden za drugim, ciągle przekładając konfiturami aż wszystko ciasto nie wyjdzie. Następnie wstawić rądelek na 10 minut do pieca, wyłożyć na półmisek w kształcie babki, ubrać konfiturami, oblać sokiem i wydać.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)