Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z konfiturami

2.08.2020 09:19
Legumina z konfiturami

Pięć żółtek utrzeć do białości z filiżanką cukru, domięszać białka ubite na pianę, a w końcu wsypać filiżankę kartoflanej mąki, włożyć w rądelek i wstawić do gorącego pieca. Gdy wystygnie pokrajać w ukośne zgrabne kawałki, ułożyć w okrąg na półmisku, na każdym kawałku ułożyć na wierzchu rozmaitych konfitur i zalać następującym sosem: Kawałek niesolonego masła zagotować z odrobiną na koniec noża wziętą mąki kartoflanej, rozprowadzić szklanką syropu owocowego z konfitur, użytych do leguminy, dodać kieliszek araku, włożyć łyżeczkę marmolady z jabłkiem i zagotowanym polać leguminę na półmisku, resztę zaś podać w sosjerce. Leguminę rozgrzać nad parą lub wstawić na parę minut w piec. Zamiast pieczonej babki można użyć do tej leguminy grzaneczek z bułki maczanych w mleku i obsmażanych w maśle.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)