Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Sos pomidorowy (4)

24.02.2021 16:10
Trzy lub cztery średnie pomidory opłukać, pokra­jać na drobne części, nalać zimną wodą (pół litry), dać kawałek masła i ugotować na masę, następnie przeta­sować przez sitko. Zrobić zaprażkę jasną z łyżki mąki i tyleż masła Włożyć do tej zaprażki marmoladę po­midorową, rozprowadzić rosołem, osolić, dać cukru do smaku, 2 łyżki wina białego i niech się zagotuje. Sos ten powinien być gęsty — daje się go do potrawek z baraniny i kaczek. Jeżeliby był przeznaczony do sztuki mięsa, daje się śmietany i cukru do smaku (wina już nie dawać).


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI