Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Grzyby do rosołu

24.02.2021 16:13
Trzy żółtka utrzeć na masę, z trzech białek ubić pianę, łyżka duża najpiękniejszej mąki sianej, odrobinę soli, zmieszać żółtka z pianą. Przesypując mąką, mieszać tak ostrożnie, aż się utworzy jedna równa masa; ale zawsze bardzo leciutko, aby piana nie opadła. Rozpalić masła małą łyżkę na blasze (uważać, aby się nie zrumieniło), wylać to ciasto — rozciągnąć takowe łyżką po blasze na grubość palca, wstawić do kuchenki, aby się grzybki przypiekły, a gdy już gotowe, kraje się w kwa­draciki i podaje osobno na półmiseczku do rosołu.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI