Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Uszka z grzybów do wigilijnego barszczu

24.02.2021 16:14
Czternaście deka grzybów suszonych opłukać w go­rącej wodzie, następnie nalać zimną wodą, dać kawałek masła, pół cebuli i gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Następnie odcedzić, smak dać do barszczu postnego. Grzyby drobno usiekać na jedną masę. Dać masła do rondelka małą łyżkę, a gdy się spieni, dać całą cebulkę (drobno usiekaną). Jak dobrze zmięknie, dodać te usiekane grzyby, wymieszać razem, dać je­szcze pieprzu i trochę przysmażyć. Gdy masa ostygnie, dać jedno żółtko i osolić do smaku. Robić uszka (z ta­kiego samego ciasta jak poprzednie z mięsem) i tak samo gotować na osolonej wodzie, po czym włożyć je do barszczu.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI