Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa migdałowa gorąca

24.02.2021 16:20
Oparzyć 12 deka słodkich migdałów, obrać je z łupki, dodać do tego 6 gorzkich i tłuc w moździe­rzu, skrapiając mlekiem. Wziąć łyżeczkę mąki, rozbić dobrze migdały utłuczone i mleko z mąką dać do półtora litry mleka świeżego, niezbieranego, a gdy się zagotuje, przetasować przez sitko, następnie przelać do dużego garnka, postawić na ogniu, mieszając ciągle, aby się nie przypaliło. Osobno w garnuszku ubić 3 żółtka z trzema dekami cukru, zalać wrzącym mlekiem, bić mocno trzepaczką, aby się piana uformowała. Dla smaku dać kawałek wanilii. Do tej zupy podają się biszkopciki.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI