Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa z borówek

24.02.2021 16:21
Litr borówek oczyścić z liści, zalać zimną wodą i gotować, aż będą płynne. Wziąć worek płócienny, dobrze rozetrzeć borówki i przecedzić przez ten worek. Zlać płyn do garnka i postawić, niech zakipi; wziąć kwaterkę mleka słodkiego, łyżkę małą mąki kartoflanej (jak tej niema, może być i pszenna), rozbić dobrze, żeby grudek nie było, zalać wrzącą wodą i zagotować. Potem postawić w piwnicy, aby dobrze ochłodziła. Do wazy włożyć ugotowane kluseczki, które zamiesić na wodzie i zagotować na wrzącej wodzie. Można również podać grzanki z bułki.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI