Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa z jarzyn (3)

26.02.2021 08:13
Pokrajać drobno jarzyny jak makaron, to jest: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków, — jeżeli w le- cie, to groszku zielonego, kalafiora i kilka szparagów; tudzież kapustę włoską pokrajać w ćwiartki, którą spa­rzyć wrzącą wodą i poszatkować — gdy woda ścieknie. Dać tę jarzynę do rondla, z dużą łyżką masła i z 4-ma kawałkami cukru — niech się pod pokrywą dusi; ale krótko, potrząsając co chwila rondlem, aby się jarzyny zrumieniły a nie spaliły. Następnie nalać wody tyle, ile zupy potrzeba. Upiec przedtem 2 cebule, wrzucić je do tej zupy, niech się gotują razem aż jarzyna zmięknie. Następnie zrobić leciutką zasmażkę z łyżki masła, za­palić nią tę zupę; jeżeli za jasna, dodać karmelu, — kolor powinna mieć bulionu. Wszystko to przefasować przez sito, podać z grzankami smażonymi na maśle z bułki lub makaronem z naleśników. Naleśniki do zupy robi się w sposób następujący: 2 jaja, trochę słodkiej śmie­tanki surowej, mąki i odrobinę soli; rozbić to mocno, usmażyć z tego parę naleśników, pokrajać drobno jak makaron i dać do wazy, — zalewając naleśniki w wazie wrzącą zupą.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI