Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa biała z kaszy orkiszowej

26.02.2021 08:17
Różne odpadki z cielęciny ugotować na rosół. Oso­bno ugotować pół kwarty kaszy jęczmiennej z masłem na gęsto; — uważać jednak, aby się nie przypaliła a do­brze rozkleiła, zbierając ciągle klej, który się na wierz­chu tworzy, do wazy; jest on najpożywniejszy. Gdy ka­sza rozgotowana, dać ją na sito i fasować rosołem. Zupa powinna być gęsta jak grochowa, zamieszać ją dobrze i jeszcze raz zagotować; do wazy dać kwaterkę gęstej, słodkiej śmietanki dobrej i pietruszki drobniutko siekanej, zalać gorącą zupą, dobrze mieszając. Dla cho­rych rosół gotuje się z kury, ale nie daje pietruszki i śmietany.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI