Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa rumfordzka (2)

26.02.2021 08:19
Ćwierć litra grochu łuszczonego żółtego namoczyć w wodzie; kwaterkę krup perłowych sparzyć, spłukać i ra­zem nalać półtora litra wody; niech się tak gotuje, aż groch będzie miękki. Przygotować ziemniaków obranych i skrajanych w cienkie plasterki. Gotuje się rosół z ko­ści i odpadków pieczeni, albo z wieprzowej głowy, do­dając dużo jarzyny. Jak rosół już gotów, daje się spa­rzone kartofle i gotuje na miękko; wtenczas zlać razem groch, krupy i ziemniaki, wymieszać z rosołem i wydać na stół. Z wieprzowiną zupa ta jest nawet le­psza i smaczniejsza. Zdjąć skórkę z głowy wieprzowej wszystko mięso skrajać w paseczki i podać w wazie razem z zupą. Do tej zupy robi się grzanki z chleba smażonego na maśle.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI