Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa szczawiowa ze śmietaną

26.02.2021 09:03
Ugotować rosół mocny jak zwykle. Wziąć szcza­wiu pięknego, suchego, oczyścić, czysto opłukać, a po­tem sparzyć i dać na sito, aby dobrze ociekł. Nastę­pnie usiekać go jak najdrobniej, zaś do rondelka dać masła, włożyć ten szczaw i dynstować na wolnym ogniu. Gdy już miękki, zalać czystym przecedzonym ro­sołem, potem pozostawić, niech zakipi. Wziąć jeszcze pół litra dobrej śmietany, rozbić z łyżeczką mąki, na­stępnie zupę zalać śmietaną, mieszając łyżką, po czym zagotować. Do tej zupy dają się grzanki z bułki, przesmażone na maśle.

Jeżeli zupa ma być postna, dać więcej masła do dynstowania szczawiu; jeżeli szczaw za stary, lepiej go sparzyć. Na postną zupę zagotować jarzynę w wodzie zupełnie jak do rosołu i tym smakiem zalać szczaw, który trzeba przefasować przez sito; pół litra śmie­tany z łyżeczką mąki rozbitej zalać wrzącą zupą, za­gotować i wylać w wazę, w której powinno być roz­bitych żółtek tyle, ile jest osób. Uważać przy wylewa­niu zupy, żeby nie od razu lać, ale po troszku, szybko mieszając, aby się żółtka nie ścięły. Do tej zupy po­dają się jaja faszerowane lub na twardo gotowane i kra­jane w plasterki; mogą być również jaja w koszulkach.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI