Jeżeli po zupie podaje się sztukę mięsa, ugotować rosół z krzyżówki. Może być jednak z kości lub kawałeczków mięsa (które można użyć na paszteciki lub pierożki) Wszystkie zupy ze śmietaną muszą być robione na rosole. Na 6 osób bierze się 13 małych pomidorów. Opłukane przekroić na pół, dać je do rondelka głębokiego, dodać masła i tak dusić przez pół godziny, podlewając rosołem, ale bardzo lekkim, gdy się rozgotowały, przefasować przez sitko, rozprowadzić rosołem i zagotować. Wziąć jeszcze pół kwarty dobrej kwaśnej śmietany, małą łyżeczkę mąki, rozbić mocno, aby grudek nie było, potem zalać kipiącą zupą i dać się zagotować. Do tej zupy podaje się makaron, ryż; mogą być jednak grzanki z bułki
Bibliografia
http://przepisybabci.com/
Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI