Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa pomidorowa ze śmietaną (2)

26.02.2021 09:04
Jeżeli po zupie podaje się sztukę mięsa, ugotować rosół z krzyżówki. Może być jednak z kości lub kawa­łeczków mięsa (które można użyć na paszteciki lub pie­rożki) Wszystkie zupy ze śmietaną muszą być robione na rosole. Na 6 osób bierze się 13 małych pomidorów. Opłukane przekroić na pół, dać je do rondelka głębo­kiego, dodać masła i tak dusić przez pół godziny, pod­lewając rosołem, ale bardzo lekkim, gdy się rozgoto­wały, przefasować przez sitko, rozprowadzić rosołem i zagotować. Wziąć jeszcze pół kwarty dobrej kwaśnej śmietany, małą łyżeczkę mąki, rozbić mocno, aby gru­dek nie było, potem zalać kipiącą zupą i dać się zago­tować. Do tej zupy podaje się makaron, ryż; mogą być jednak grzanki z bułki


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI