Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Wyborna zupa wiosenna z jarzyn (2)

26.02.2021 09:07
Łyżkę masła rozpuścić w rondelku, a gdy się spieni, dać łyżkę mąki, także usiekaną drobno zieloną pietruszkę, pieczarki lub prawdziwe grzyby (drobno uszatkowane), podsmażyć dobrze, uważać jednak, aby się nie przypa­liły.

Poprzednio mieć rosół ugotowany, zalać takowym grzyby, mieszając ciągle aby grud nie było. Potrzeba również ugotować przedtem w osobnej wodzie kalafiory, szparagi, groch młody i marchewkę cieniutko pokrajaną. Do tych jarzynek przecedzić przez sitko zupę, niech się razem zagotuje; mieć ugotowany ozorek cielęcy, skrajać go drobniutko i dać do wazy, — wylewając do niej zupę. Zupa ta jest bardzo dobra i wypróbowana. Do tej zupy podaje się grzanki z bułeczki suszonej albo pulpety bardzo delikatne.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI