Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Barszcz postny ze śmietaną (2)

26.02.2021 09:11
Barszcz postny może być dobry, jeżeli umiejętnie będzie zrobiony; i tak na smak dać do litra lub dwóch wody, jarzyny: pietruszki, marchwi, selery, cebuli, 6 grzyb­ków suszonych i niech się gotuje, aż jarzyna będzie miękka; tak samo jak poprzednio ugotowane buraki całe, uszatkować i zalać kwasem burakowym zagoto­wanym. Buraczki szatkowane i gotowane z jarzyną zalać smakiem z jarzyny, zagotować razem parę razy, przecedzić przez sito, zmieszać z kwasem burakowym, poszatkować drobniutko grzyby, zmieszać razem, na koniec podprawić kwaśną dobrą śmietaną i niech się za­gotuje razem z kwasem i burakami. Wydając na stół uważać aby barszcz nie był za kwaśny. Lepiej mniej kwaśny zrobić a potem rozpuścić kwasem, niżeli ma być za kwaśny. Do barszczu tego podają się jaja faszero­wane na osobnym półmiseczku, ubrane zieloną pietruszką albo jaja na twardo gotowane i w ćwiartki pokrajane , lecz te dają się do wazy lub uszka z grzybami.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI