Barszcz postny może być dobry, jeżeli umiejętnie będzie zrobiony; i tak na smak dać do litra lub dwóch wody, jarzyny: pietruszki, marchwi, selery, cebuli, 6 grzybków suszonych i niech się gotuje, aż jarzyna będzie miękka; tak samo jak poprzednio ugotowane buraki całe, uszatkować i zalać kwasem burakowym zagotowanym. Buraczki szatkowane i gotowane z jarzyną zalać smakiem z jarzyny, zagotować razem parę razy, przecedzić przez sito, zmieszać z kwasem burakowym, poszatkować drobniutko grzyby, zmieszać razem, na koniec podprawić kwaśną dobrą śmietaną i niech się zagotuje razem z kwasem i burakami. Wydając na stół uważać aby barszcz nie był za kwaśny. Lepiej mniej kwaśny zrobić a potem rozpuścić kwasem, niżeli ma być za kwaśny. Do barszczu tego podają się jaja faszerowane na osobnym półmiseczku, ubrane zieloną pietruszką albo jaja na twardo gotowane i w ćwiartki pokrajane , lecz te dają się do wazy lub uszka z grzybami.
Bibliografia
http://przepisybabci.com/
Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI