Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa perłowa ze śmietaną (2)

26.02.2021 09:15
Kaszę perłową bardzo drobniutką sparzyć, spłukać, zalać wodą, dodać masła i udynstować na miękko. Ugo­tować smak z jarzyn, dodawszy do tego na każdą osobę suszonego grzybka. Jak grzyby już miękkie, wyjąć je z zupy, poszatkować drobniutko i dać do wazy. Kaszę perłową ubijać mocno, dodawszy trochę masła świeżego bardzo dobrego i pół kwarty kwaśnej śmietany, a dole­wając po trosze, bić aż na pianę. Na ostatek przelać te krupy odcedzoną z jarzyn zupą wrzącą, postawić na cieple aby się ogrzało, ale nie zagotowało; potem wy­lać do wazy do grzybów, przemieszać z grzybami i wy­dać na stół. Zupa ta jest bardzo pożywna.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI