Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Rosół francuski (2)

26.02.2021 09:17
1 kilo krzyżówki, pół kilo cielęciny i inne drobne kawałeczki mięsa — które pozostają od pieczeni — je­dną kurę i kawałek szynki chudej. Dać do rondla trochę masła, włożyć wymienione mięso, dać wszystką jarzynę jak do zwykłego rosołu drobno pokrajaną, zrumienić to wszystko dobrze, uważając aby się nie przy­paliło. Gdy już dobrze rumiane zalać 8. litrami zimnej wody i gotować, aż będzie miękkie mięso; przed podaniem odstawić na bok, zalać łyżką zimnej wody, aby się rosół sklarował, potem scedzić, wpierw zebrawszy tłustość, a gdy się szumowiny na spodzie osiądą, na­lewać do miseczek. Rosół ten podaje się z makaronem lub bez na śniadanie.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI