Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Wołyńska wigilijna zupa rybna

19.12.2021 15:38
Składniki
3 litry wody
1 duża cebula
2 liście laurowe
ziele angielskie (3-4)
grzyby suszone, najlepiej prawdziwki (wczesnej umyć i namoczyć) - 20 dag (lub więcej)
śledzie - 5 sztuk (trochę wymoczyć, umyć, skórkę pozostawić, usunąć wnętrzności i pozbawić głów)
można nieco marchwi

Przygotowanie
1.5 litra wody wlać do garnka, dodać grzyby, liść laurowy, ziele, pokrojoną drobno zasmażoną cebulę, (ewentualnie posiekaną marchewkę)
Po zagotowaniu dolać trochę wody i wkładać śledzie (mogą być pokrojone na spore kawałki, nie zbyt mały aby się nie rozpadły).
Gotować to na małym ogniu ok. 15 minut.
Doprawić pieprzem
Odstawić do wystygnięcia (lepiej na 24 godziny)
Podawać na zimno. Zupy się nie soli.

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
[skluczowe]wigilijnepotrawy