Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Śliżyki

19.12.2021 18:09
Potrawa wigilijna z płn. Kresów Rzeczypospolitej.

Składniki
Mąka tortowa - 25 dag
Cukier - 2 łyżeczki
Mak - 1 szklanka
Drożdże - 25 g
Mleka - 1 szklana ciepłego

Mąkę przesiać, dodać opłukany i wysuszony mak i 1 łyżkę cukru.
Drożdże z mlekiem i 1 łyżką cukru rozczynić, poczekać aż zacznie się burzyć. Wlać do mąki.
Ciasto wyrobić i odstawić na 40 minut.
Zagnieść ponownie, wyrabiać wałki o średnicy ok 1,5 cm, pociąć na kostki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni - włożyć blachę.
Piec do zarumienienia 10-15 min.

Można podawać świeże lub wysuszone jak krakersy. Zwyczajowo podawane są też z mlekiem makowym.

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
[skluczowe]wigilijnepotrawy