Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Faramuszka

21.12.2021 09:18
FARAMUSZKA

Faramuszka to staropolskie danie postne, znane i lubiane również w Rosji. Zupę tą przygotowuje się na bazie... piwa.

GŁÓWNE SKŁADNIKI

2 l jasnego piwa
15 dag miękiszu żytniego chleba
łyżka masła
po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu
2 goździki
2 ziarna kardamonu
1/2 łyżeczki kminku
10 dag cukru
20 dag twarogu
sól

Faramuszka - jak przygotować to wigilijne danie?

Piwo wlać do emaliowanego rondla, włożyć pokruszony chleb. Doprowadzić do wrzenia, dodać masło, przyprawy korzenne, szczyptę soli i cukier.
Zupę przetrzeć przez gęste sito, dodać 1 litr wrzącej wody, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Twaróg pokroić w niewielką kostkę. Zupę wlać do talerzy, posypać pokrojonym twarogiem i ewentualnie grzankami.


Bibliografia

https://gotowanie.onet.pl]

Przepis pochodzi ze strony: Siedem zapomnianych potraw wigilijnych - te przepisy warto znać!

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy