Faramuszka to staropolskie danie postne, znane i lubiane również w Rosji. Zupę tą przygotowuje się na bazie... piwa.
GŁÓWNE SKŁADNIKI
2 l jasnego piwa 15 dag miękiszu żytniego chleba łyżka masła po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu 2 goździki 2 ziarna kardamonu 1/2 łyżeczki kminku 10 dag cukru 20 dag twarogu sól
Faramuszka - jak przygotować to wigilijne danie?
Piwo wlać do emaliowanego rondla, włożyć pokruszony chleb. Doprowadzić do wrzenia, dodać masło, przyprawy korzenne, szczyptę soli i cukier. Zupę przetrzeć przez gęste sito, dodać 1 litr wrzącej wody, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Twaróg pokroić w niewielką kostkę. Zupę wlać do talerzy, posypać pokrojonym twarogiem i ewentualnie grzankami.
Bibliografia
https://gotowanie.onet.pl]
Przepis pochodzi ze strony: Siedem zapomnianych potraw wigilijnych - te przepisy warto znać!