Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Śledzie smażone w cieście

21.12.2021 09:57
ŚLEDZIE SMAŻONE W CIEŚCIE

Tak przygotowane śledzie jadano w święta na Kresach. Ciasto przypomina naleśnikowe, jest jednak od niego nieco gęstsze. Śledzie w cieście podaje się najczęściej z surówką z kiszonej kapusty, sosem chrzanowym lub żurawiną.

GŁÓWNE SKŁADNIKI:

4 filety śledziowe
szklanka mleka
15 dkg mąki
2 jajka
łyżeczka masła
sól, pieprz
olej do smażenia

Jak zrobić smażone śledzie?

Topimy masło. Gdy lekko ostygnie, dodajemy je do mleka, a następnie łączymy z mąką i jajkami oraz dużą szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Mieszamy. Powinno powstać gęste ciasto (konsystencja gęstej śmietany).
Filety kroimy na pół.
Na patelni rozgrzewamy olej (odrobina wlanego nań ciasta powinna skwierczeć).
Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy na oleju, na rumiano, z obu stron.


Bibliografia

https://gotowanie.onet.pl]

Przepis pochodzi ze strony: Siedem zapomnianych potraw wigilijnych - te przepisy warto znać!

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy