Tak przyrządzonego szczupaka podawano na wigilię na polskich dworach szlacheckich.
GŁÓWNE SKŁADNIKI
2 duże filety szczupaka szklanka mleka 1 mała cebula pokrojona w kostkę łyżka masła garść rodzynek szczypta szafranu pół szczypty gałki muszkatołowej sól pół łyżeczki cukru pół szklanki śmietanki słodkiej zielony pieprz marynowany
Jak przygotować szczupaka?
Filety szczupaka kroimy w poprzek, na trzy części każdy. W rondlu o szerokim dnie podsmażamy na maśle cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy mleko, szafran, rodzynki, gałkę muszkatołową, trochę soli i cukier. Gotujemy, a gdy płyn zawrze, zmniejszamy ogień. Do płynu wkładamy filety i gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. Jeśli filety były większe, potrwa to do 30 minut. Jeśli mniejsze – ok. 20. Należy uważać, aby ryby się nie rozpadły z przegotowania. Szczupak jest gotowy, gdy mięso łatwo odchodzi od ości. Przekładamy filety na półmisek i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aby nie ostygły. Do płynu, który został w rondelku, dodajemy śmietankę i odparowujemy sos, aby zrobił się bardziej gęsty. Dodajemy kilka ziaren zielonego pieprzu i doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba. Sosem polewamy filety szczupaka i podajemy.
Bibliografia
https://gotowanie.onet.pl]
Przepis pochodzi ze strony: Siedem zapomnianych potraw wigilijnych - te przepisy warto znać!