Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Szczupak z szafranem i rodzynkami

21.12.2021 10:06
SZCZUPAK Z SZAFRANEM I RODZYNKAMI

Tak przyrządzonego szczupaka podawano na wigilię na polskich dworach szlacheckich.

GŁÓWNE SKŁADNIKI

2 duże filety szczupaka
szklanka mleka
1 mała cebula pokrojona w kostkę
łyżka masła
garść rodzynek
szczypta szafranu
pół szczypty gałki muszkatołowej
sól
pół łyżeczki cukru
pół szklanki śmietanki słodkiej
zielony pieprz marynowany

Jak przygotować szczupaka?

Filety szczupaka kroimy w poprzek, na trzy części każdy.
W rondlu o szerokim dnie podsmażamy na maśle cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy mleko, szafran, rodzynki, gałkę muszkatołową, trochę soli i cukier. Gotujemy, a gdy płyn zawrze, zmniejszamy ogień. Do płynu wkładamy filety i gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. Jeśli filety były większe, potrwa to do 30 minut. Jeśli mniejsze – ok. 20. Należy uważać, aby ryby się nie rozpadły z przegotowania. Szczupak jest gotowy, gdy mięso łatwo odchodzi od ości. Przekładamy filety na półmisek i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aby nie ostygły.
Do płynu, który został w rondelku, dodajemy śmietankę i odparowujemy sos, aby zrobił się bardziej gęsty. Dodajemy kilka ziaren zielonego pieprzu i doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba.
Sosem polewamy filety szczupaka i podajemy.


Bibliografia

https://gotowanie.onet.pl]

Przepis pochodzi ze strony: Siedem zapomnianych potraw wigilijnych - te przepisy warto znać!

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy