Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kisiel z żurawiny

21.12.2021 10:11
KISIEL Z ŻURAWINY

Rodowodu tego wigilijnego deseru szukać trzeba na Kresach. Kisiel można przygotować ze świeżych, mrożonych lub suszonych owoców. Podaje się go na ciepło lub na zimno. Jest świetnym zakończeniem obfitego posiłku.

GŁÓWNE SKŁADNIKI:

25 dkg żurawiny (kisiel robimy ze świeżej żurawiny, ale jeśli mamy do dyspozycji tylko suszoną – wówczas użyjmy o połowę mniej cukru)
pół szklanki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
dwie szklanki wody

Jak zrobić kisiel z żurawiny?

Żurawinę myjemy, przesypujemy do rondla i zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Suszoną wystarczy posiekać. Dodajemy cukier, wlewamy trzy łyżki wody i gotujemy na średnim ogniu.
Gdy żurawina będzie miękka, przecieramy ją przez sito. Jeśli nie przeszkadzają nam kawałki owoców w kisielu – rozdrabniamy żurawinę twisterem. Dolewamy szklankę wody i gotujemy na małym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy w szklance zimnej wody i wlewamy do masy żurawinowej, cały czas mieszając. Można nieco wzmocnić ogień. Mieszamy, aż zrobi się kisiel.
Jeśli lubimy kisiel do picia – należy zwiększyć ilość dodanej wody.

Kisiel żurawinowy można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Bibliografia

https://gotowanie.onet.pl]

Przepis pochodzi ze strony: Siedem zapomnianych potraw wigilijnych - te przepisy warto znać!

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy