Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Barszcz grzybowy z uszkami

23.12.2021 08:41
BARSZCZ GRZYBOWY - KLAROWNA ZUPA GRZYBOWA Z USZKAMI NA WIGILIĘ

Barszcz grzybowy wigilijny to klarowna tradycyjna zupa grzybowa wigilijna (z suszonych grzybów), podawana z uszkami z farszem grzybowym lub łazankami.

Składniki (4 - 6 porcji)

Barszcz grzybowy


1 słoik litrowy suszonych grzybów
cebula, marchewka, pietruszka
listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz

Uszka

ugotowane grzyby i warzywa z zupy
3 łyżki oliwy
3 cebule
mąka i zimna woda na ciasto pierogowe

Przygotowanie

Barszcz grzybowy

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia dodać 2 litry wody i zagotować. Do gotujących się grzybów dodać obraną cebulę, marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec doprawić zupę solą, dodać listek laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego.
Zupę przecedzić (warzywa odłożyć do farszu na uszka, cebulę wyrzucić), wywar spróbować i ewentualnie doprawić. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki (mąkę podsmażyć na patelni, mieszając drewnianą łyżką, dalej mieszając dodać 2 łyżki oliwy, odstawić do ostygnięcia). Dolewać po łyżce zupę i rozprowadzać nią zasmażkę z mąki i oliwy. Wszystko przełożyć do wywaru i zagotować.

Uszka

Na patelni na oliwie zeszklić pokrojone w kosteczkę cebule, dodać do farszu z grzybów i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, dobrze wyrobić łącząc wszystkie składniki. Zrobić ciasto pierogowe z mąki i zimnej wody (na stolnicę przesiać mąkę, zrobić kopczyk i stopniowo wlewając wodę, zagarniać mąkę do środka łącząc składniki. Zagnieść ciasto, na koniec uformować gładką kulę i wyrabiać aż będzie elastyczne i miękkie przez ok. 10 minut). Ciasto rozwałkowywać, wycinać małym kieliszkiem kółeczka, nakładać farsz, zlepiać brzegi jak na pierogi, łączyć końce pieroga i wywinąć środek w odwrotną stronę.
Uszka gotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Przygrzewać razem z zupą.

Wskazówki

Moja mama zwykle dodaje do farszu również kapustę kiszoną. 1 kg kiszonej, opłukanej kapusty gotuje do miękkości, z dodatkiem soli, odciska i razem z grzybami przepuszcza przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Dzięki temu nadzienie do pierożków nie ma typowego gorzkiego posmaku.

Farsz grzybowy można wykorzystać też do pierogów, podawanych jako samodzielna potrawa. Ciasto na pierogi jest takie samo jak powyżej, farsz jest zwykle z grzybów i kapusty. Pierogi podawać gorące z wody, z przysmażaną na oleju cebulką. Można też przysmażać na patelni i popijać czerwonym barszczem.


Bibliografia

https://www.kwestiasmaku.com]

Przepis pochodzi ze strony: Barszcz grzybowy Klarowna zupa grzybowa z uszkami na Wigilię

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy