Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kulebiak wigilijny z kapustą i grzybami

23.12.2021 09:10
KULEBIAK WIGILIJNY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - DROŻDŻOWA STRUCLA Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Z poniższego przepisu otrzymamy dwie sztuki kulebiaka. To idealny dodatek do czerwonego barszczu. Można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem.

Składniki - (2 sztuki)

Ciasto drożdżowe

500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml mleka
1 łyżeczka soli
2 jajka
50 g masła lub oleju

Nadzienie

40 g suszonych grzybów
500 g kiszonej kapusty
przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki kminku, 1 łyżka majeranku
3 łyżki oleju
1 cebula
1 żółtko

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe

Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszyć je do kubka, dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć do rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki mąki oraz pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Do miski wsypać resztę mąki, dodać rozczyn i resztę mleka. Dodać sól oraz jajka i zacząć delikatnie mieszać wszystkie składniki łyżką.
Gdy zgrubnie się połączą, dodać roztopione masło lub olej i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Uformować kulę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie

Grzyby suszone włożyć do większego garnka, zalać 1 szklanką gorącej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dodać kiszoną kapustę, wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości przez ok. 30 minut. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Otworzyć garnek i gotować jeszcze przez ok. 10 minut aby odparować pozostały płyn.
Dodać kminek i majeranek, usunąć ziele angielskie i listek laurowy. Wyjąć na deskę i posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, włożyć na dużą patelnię, wlać olej i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut aż cebula będzie szklista i lekko zrumieniona.
Dodać posiekaną kapustę i mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Odstawić z ognia i ostudzić.

Pieczenie

Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, następnie podzielić na 2 części. Rozwałkować pierwszy kawałek ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę nadzienia zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu.
Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać kminkiem i zawinąć w papier do pieczenia zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.
Obydwa kulebiaki (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
Piec przez ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Kulebiaki mają się ładnie zrumienić. Chwilę odczekać przed pokrojeniem.

Wskazówki

Do nadzienia można dodać pieczarki, 200 g pokrojonych, podsmażonych, dobrze odparowanych, wówczas dajemy połowę suszonych grzybów i 350 g kiszonej kapusty.


Bibliografia

https://www.kwestiasmaku.com]

Przepis pochodzi ze strony: Kulebiak wigilijny z kapustą i grzybami

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy