Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa śliwkowo-grzybowa z Torunia, (XIX wiek)

23.12.2021 14:18
ZUPA ŚLIWKOWO-GRZYBOWA O PIERNIKOWYM OCZYWIŚCIE POSMAKU Z TORUNIA, (XIX WIEK)

Chcąc przyrządzić zupę na suchy post, trzeba wziąć na dwa talerze ćwierć funta suszonych śliwek, rozgotować dobrze z małą ilością wody i cynamonu. Osobno cztery dobre grzyby średniej wielkości ugotować na miękko w półkwartowym rondlu, odwarem tych grzybów przetrzeć przez durszlak śliwki, grzyby posiekać jak najdrobniej, wrzucić w zupę i na tym smaku ugotować troszkę, z półkwaterka mąki zacierek. Podając na wazę osłodzić.


Bibliografia

https://www.dziennikwschodni.pl

Przepis pochodzi ze strony: Staropolskie przepisy na wigilijny stół

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
[skluczowe]wigilijnepotrawy