Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Szynka z ryb, XVIII wiek

23.12.2021 14:23
SZYNKA Z RYB - XVIII WIEK

Usiekaj drobno karpia, w kawałki pokraj węgorza i świeżego łososia z mleczem od karpia. Utrzyj to dobrze w moździerzu z pieprzem, z solą, gałką muszkatołową, z świeżym masłem. Inni kładą majeran, tymian, bazylikę etc. Z utłuczonej massy zrób formę szynki na skórze od karpia. Potym wszystko zawiń w chustę czystą i w nią obszyj. Kiedy zażywać zechcesz, zrób pierwej court boulion z winem białym albo połowę wody i wina, w które włożysz goździków, pieprzu, laurowych liści, niechże w tym wszystkim gotuje się. Gdy ostygnie, dawaj na stół, obłożywszy laurowym liściem.


Bibliografia

https://www.dziennikwschodni.pl

Przepis pochodzi ze strony: Staropolskie przepisy na wigilijny stół

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
[skluczowe]wigilijnepotrawy