Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Karp smażony

28.12.2021 08:46
KARP SMAŻONY

Weź karpia dwufuntowego, wymocz go przez dwie godziny w wodzie (do tej wlać trzeba łyżkę octu, przez co ryba traci smak błotnisty, który ma często), odyjm łuski, przykrój ogon i skrzele, odetnij głowę; przekraj resztę na dwoje; przypłaszcz trzonkiem noża, ponakrawaj poprzek; natrzyj solą, napuść cytryną, posyp gęsto mąką. Włóż w rondel duży kawał przetopionego masła; gdy się zagrzeje i rozpuści, wpuść w niego dzwona karpie, smaż przez kwadrans, przewróć każde na drugą stronę gdy się pięknie przyrumieni, a wierzch będzie żółty i chrustający, wyłóż na półmisek, aby masło ściekło, przełóż czysto na drugi, posól; wydaj na gorąco.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy