Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Karp na modro

30.12.2021 16:40
KARP NA MODRO

Aby karpia na modro, czyli naturalnie gotować, trzeba, aby ważył przynajmniej cztery, pięć funtów. Spraw go, wyczyść, odyjm skrzele, nie skrob. Jeżeli ma ikrę, nie odejmuj jej, jeżeli mliczak, to mleczko gotuj wraz z rybą; włóż go w rądel długi od ryb, dodaj soli, dwie cebule, jednego pora, dwa kawałki marchwi, selet, kawałek słoniny (jeżeli nie na post), dużą wiązkę jarzyn, pół strączka pieprzu tureckiego; przykryj, dolawszy szklankę wina czerwonego na pół z wodą i szklankę octu tęgiego; niech się zanurzy w tej przyprawie. Gotuj przez godzinę, wyłóż na półmisek czystą serwetą osłonięty. Do karpia służy sos ze szynki albo ocet i oliwa, lub sos biały z kaparami, lecz do tego ostatniego trzeba z karpia zeskrobać łuszczki, gdy się go ugotuje i już nie na serwecie, tylko na półmisku wydawać, sosem polewając. Najlepsze części karpia są dzwonko od karku i średnie, język i mleczko.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy