Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Karp duszony na sposób francuski

30.12.2021 17:02
KARP DUSZONY NA SPOSÓB FRANCUSKI

Weź karpia dwu funtowego przynajmniej, dodaj pięknego lina, żyjące obydwa; wymocz je przez dwie godziny w wodzie, oskrob i wypraw karpia, jak zwykle się robi, wypróżnij też lina i sparz go przez chwilę w ukropie, potem obetrzyj ścierką. Pokraj karpia na cztery dzwona, a lina na trzy, nie wyrzucaj krwi, jeżeli karp mleczak, zostaw mlecz, jeżeli ikrzak, odłóż ikrę na bok. Włóż w rądel otwarty z długą rączka, pół ćwierci funta słoniny świeżej na kawałki pokrajanej; przyrumień, potem powkładaj dzwonka ryb, dodaj soli trochę, więcej pieprzu, wiązkę jarzyn, sześć cebul, pół butelki wina czerwonego bardzo tęgiego, postaw na gwałtownym ogniu, na ognisku nie na kratkach, niech się wino zapali od razu, a gdy wygaśnie, dodaj pół funta masła z mąką wymieszanego, zdyjm rądel z kuchni, postaw go na kuchence kamiennej na wolny ogień, niech się gotuje przez pół godziny. Przez ten czas usmaż jaj kilka ze słoniną, trochę je solą posyp, gdy będą twarde i rumiane, dołóż je do ryby, trzymaj w przyprawie dziesięć minut; uważaj, aby je nie pognieść i wydaj. Sos powinien być zawiesisty.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy