Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Szczupak marynowany

31.12.2021 08:48
SZCZUPAK MARYNOWANY

Weźmiesz szczupaka, wyczyścisz go i pokrajesz w dzwona na trzy cale grube, głowy i ogona się nie używa. Gotować go trzeba w mięszaninie, jednej części wina, jednej wody, jednej octu, dużo posolić, dużo dodać pieprzu i cebuli; gdy się ryba dobrze wygotuje, odyjmuje się skórę nie uszkadzając mięsa, naciera się ostatnie miałka solą, i wykłada na czystą chustę, potem się daje w słoje, układając jak najszczelniej kawałek przy kawałku; gdy się tak utasują, naleje się słój cały oliwą przednią, trzeba aby rybę zupełnie okryła, inaczej części które nie będą zanurzone, wkrótce się zepsują. Szczupak tak przechowywany, jest bardzo smaczny, i długo się konserwuje. Nie tylko na zimno go dawać można, ale tez odgotowywać powtórnie, w sos kaparowy albo biały go na kilka minut kładąc.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy