Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Okoń

31.12.2021 09:03
OKOŃ

Weź pięknego okonia, wyczyść go i oskub z łuski. Włóż go w rądel, polawszy dwoma szklankami rosołu lub wody, (podług potrzeby), szklanką wina białego; dodaj kawałeczek masła, soli i wiązkę jarzyn. Gotuj przez godzinę na małym ogniu. Odyjm wtedy skórę z ryby, ale ostrożnie, aby się nie rozleciała, postaw na gorącym półmisku. Rozpuść w rądelku ćwierć funta masła świeżego, dodaj pieprzu, soli, szczyptę pietruszki siekanej, drugą szczypiorku, trochę cebuli też siekanej i sok z cytryny. Mięszaj ciągle, a gdy się masło roztopi, a nie rozpuści na oliwę, oblej niem rybę. Okoń też dobry gotowany jak dopiero opisałam, ale otoczony ziemniakami w wodzie gotowanemi i podlanemi roztopionym masłem, albo z jajami na twardo, drobno siekanemi a pietruszką i masłem też sklarowanem.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy