Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Szczupak na serwecie

31.12.2021 09:17
SZCZUPAK NA SERWECIE

Średniej wielkości szczupak jest lepszy,jak bardzo duży. Karp zaś przeciwnie. Grzbiet szczupaka jest część najsmaczniejsza. Wyczyścić całkiem szczupaka, bo się ani mlecz ani ikra jego nie jedzą; odyjm skrzele, nie skrob; włóż w rądel podłużny, dodaj ćwierć funta słoniny w kostki krajanej, pół ćwierci funta masła, łyżkę soli, strączek pieprzu tureckiego, cebulę, kawałeczek czosnku, seler, dwa pory, dużą wiązkę innych pospolitych jarzyn, nalej szklankę octu, wody zaś tyle, aby się ryba zanurzyła; gotuj na małym ogniu, przez godzinę, jeżeli szczupak mniejszy, a półtory, jeśli wielki. Wyłóż na serwetę, otocz zieloną pietruszką. Przyprawa do niego z octu i oliwy.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy